pellatv
Live

Πήγαν από Θεσσαλονίκη στη Γερμανία, με rapid test και γύρισαν «εμβολιασμένες» με πλαστά πιστοποιητικά

Ελληνες πολίτες ταξιδεύουν στην Γερμανία για να αγοράσουν και να αποκτήσουν πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Πλέον, στην «καρδιά» της Ευρώπης μπορούν να προμηθευτούν με άνεση πιστοποιητικά εμβολιασμού σε τιμές ευκαιρίας. Μάλιστα στη Γερμανία μπορεί κανείς να βρει μερικά από τα πιο οργανωμένα κυκλώματα παραγωγής και διάθεσης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού. Η δράση τους έχει γίνει γνωστή και εκτός συνόρων με αποτέλεσμα και κάποιοι Έλληνες να αρχίσουν να ταξιδεύουν στη Γερμανία για να γυρίσουν με το πιστοποιητικό στα χέρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr την προηγούμενη Δευτέρα, δύο γυναίκες από τη Θεσσαλονίκη ταξίδεψαν αεροπορικώς για το Αμβούργο της Γερμανίας με σκοπό να προμηθευτούν πλαστά ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Πρόσωπο του στενού τους περιβάλλοντος δήλωσε ότι επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο με rapid test και, λίγες μέρες μετά, επέστρεψαν, «εμβολιασμένες» και με τις δύο δόσεις κατά του κορωνοϊού. «Έχει μαθευτεί ότι οι τιμές στη Γερμανία είναι πολύ πιο χαμηλές σε σχέση με τη Βουλγαρία. Ουσιαστικά συνδύασαν φθηνά εισιτήρια και βόλτα στο Αμβούργο μαζί με πλαστά ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Γύρισαν πίσω εμβολιασμένες και με τις δύο δόσεις και με άλλες ημερομηνίες», δηλώνει, συμπληρώνοντας ότι η επαφή με μέλος του κυκλώματος ήταν διαπροσωπική και όχι online.

Οι τιμές των πιστοποιητικών-μαϊμού
Οι τρόπος που λειτουργούν στη Γερμανία τα δίκτυα τα οποία προμηθεύουν πολίτες με ψευδή πιστοποιητικά ανάρρωσης, εμβολιασμού ή αρνητικών rapid test άρχισε να απασχολεί τις διωκτικές αρχές της χώρας από το καλοκαίρι οπότε και, λόγω διακοπών, παρουσιάσθηκε κατακόρυφη αύξηση του φαινομένου. Οι τιμές τους μάλιστα είναι ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με αυτές αντίστοιχων κυκλωμάτων της Βουλγαρίας ή της Βόρειας Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει το Thesstoday,gr, η τιμή για ένα πλαστό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού στη Γερμανία ξεκινά από μόλις 80 ευρώ, τη στιγμή που στη Βουλγαρία το ποσό αγγίζει ακόμη και τα 300 ευρώ.

Έλληνες πολίτες που διαμένουν στη Γερμανία εξηγούν στο ThessToday.gr ότι η επαφή συνήθως γίνεται μέσω εφαρμογής, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις οι πλαστογράφοι προσεγγίζουν υποψήφιους πελάτες ακόμη και σε… πάρκα. «Προσωπικά με έχουν προσεγγίσει σε πάρκο για να μου πουλήσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ρώτησα πόσο κάνει, μου είπαν ότι ξεκινά από 80 ευρώ και ανάλογα από τη δουλειά και την αληθοφάνεια του εγγράφου η τιμή μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 150 ευρώ» αναφέρει Ελληνίδα που ζει χρόνια στη Γερμανία.

Πώς παρέκαμψαν τους ελέγχους με το πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να παρακάμψει τους ελέγχους και να εισέλθει στη χώρα μας με πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι δύο γυναίκες από τη Θεσσαλονίκη τα κατάφεραν παρά το γεγονός ότι η επιστροφή τους στη χώρα συνέπεσε χρονικά με την αποκάλυψη ενός παρεμφερούς υγειονομικού σκανδάλου στη Βουλγαρία.

Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τονίζουν κατηγορηματικά στο ThessToday.gr ότι τα πιστοποιητικά έχουν τέτοια κρυπτογράφηση, που τα καθιστά απολύτως ασφαλή. «Αυτό ισχύει για όλα τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά και εννοείται και για τα εθνικά», συμπληρώνουν. Επίσης, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι περιπτώσεις στη Γερμανία δεν αγγίζουν τα ελληνικά πιστοποιητικά κατά της covid-19. «Προφανώς στην περίπτωση των δύο γυναικών κάποιος έλεγχος ήταν πλημμελής. Δεν υπάρχει κάτι στα χέρια μας και να μην το είδαμε», προσθέτουν.

Πηγές από ελεγκτικές αρχές οι οποίες γνωρίζουν πώς διενεργείται η διαδικασία ψηφιακής ταυτοποίησης υγειονομικών εγγράφων υπογραμμίζουν στο ThessToday.gr ότι η μοναδική περίπτωση στην οποία θα μπορούσε κάποιος να εισέλθει στο εσωτερικό της χώρας με πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού, είναι αν ο έλεγχος έχει γίνει visually και όχι μέσω της covid εφαρμογής. «Ακόμη και με το “κόλπο” της παραχάραξης θα δυσκολευτεί κάποιος να περάσει από τον έλεγχο. Αν ο έλεγχος γίνει μέσω της εφαρμογής και διαπιστωθούν διαφορετικά στοιχεία στο χαρτί και διαφορετικά στην ταυτότητα, τότε γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται περί απάτης. Η μοναδική περίπτωση να περάσει κάποιος είναι αν ο έλεγχος διενεργηθεί οπτικά και όχι μέσω της εφαρμογής. Κάτι τέτοιο, σαφώς θα είχε περισσότερες πιθανότητες για να εισέλθει κάποιος στη χώρα με πλαστό υγειονομικό έγγραφο», τονίζουν οι ίδιες πηγές, ξεκαθαρίζοντας, επίσης, ότι «η εφαρμογή και το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν έχουν κάποιο ελάττωμα και είναι απολύτως ασφαλή».

Τα «παραθυράκια» παραχάραξης στη Γερμανία
Από τον Ιούλιο Γερμανοί ειδικοί πληροφορικής προειδοποίησαν τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας ότι τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού παρουσιάζουν σοβαρά κενά ασφαλείας, τα οποία αφήνουν περιθώρια σε πλαστογράφους και όχι μόνο. Η κυριότερη αδυναμία που εντοπίστηκε στο ψηφιακό πιστοποιητικό είναι ότι δεν μεταφέρονται σημαντικά δεδομένα από το έντυπο πιστοποιητικό εμβολιασμών, όπως ο κωδικός του εμβολίου, ο τόπος εμβολιασμού, καθώς και το όνομα του υγειονομικού, ενώ λάθη εντοπίστηκαν και στις ημερομηνίες. Σε εκτενή ρεπορτάζ του γερμανικού Τύπου αναφέρεται επίσης ότι η δράση των κυκλωμάτων επικεντρώνεται κυρίως στην παραχάραξη των QR, καθώς, δεν ήταν λίγοι οι Γερμανοί οι οποίοι είχαν αναρτήσει τα barcode τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με συνέπεια να διακινούνται στοιχεία ενεργών πολιτών σε ψεύτικα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 15 Νοεμβρίου, 2021


Σχόλια