pellatv
Live

Ρύθμιση-ανάσα για τις κληρονομιές: Διπλασιάζονται οι δόσεις αποπληρωμής του φόρου

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τις κληρονομιές, με το υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάζει βελτιωμένη ρύθμιση, με στόχο να μπει «φρένο» στις αποποιήσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», η νέα ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης των φόρων κληρονομιάς με πρωτόγνωρα ευνοϊκούς όρους. Μεταξύ άλλων, η νέα ρύθμιση για τις κληρονομιές θα επιτρέπει στους φορολογούμενους που θίγονται να απαλλαγούν από δυσβάστακτα οικονομικά βάρη, αποπληρώνοντας σταδιακά, με χαμηλά ποσά δεκάδων μηνιαίων δόσεων, τις οφειλές που προκύπτουν από τις δηλώσεις φορολογίας κληρονομιάς.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, με τη νέα ρύθμιση οι φόροι κληρονομιάς θα εξοφλούνται έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις, με μοναδικό περιορισμό ότι το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από 15 ευρώ.
Φόρος κληρονομιάς: Εισοδηματικά κριτήρια για τις 48 δόσεις

Με το ισχύον καθεστώς, οι φόροι κληρονομιών εξοφλούνται με δυο τρόπους:

άτοκα, σε 12 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ύψος δόσης τα 500 ευρώ
σε 24 μηνιαίες δόσεις, με ετήσιο επιτόκιο 5%και ελάχιστο ποσό δόσης τα 15 ευρώ

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», βασική προϋπόθεση για να «πιάσει» ο φορολογούμενος το ανώτατο όριο των 48 δόσεων για την αποπληρωμή του φόρου κληρονομιάς θα είναι να έχει ετήσιο πραγματικό, ατομική ή οικογενειακό εισόδημα, μέχρι 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που το πραγματικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα ξεπερνά τα 10.000 ευρώ, τότε ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα μειώνεται κλιμακωτά, βάσει εισοδηματικών ορίων που θα θέσει το υπουργείο Οικονομικών. Από το εισόδημα του οφειλέτη θα προκύπτει το ανώτατο ποσό που δύναται να καταβάλει ετησίως, το οποίο στη συνέχεια θα διαιρείται δια του 12 για να προκύπτει το μηνιαίο ποσό καταβολής.
«Αγκάθι» οι αποποιήσεις κληρονομιάς

Η βασική στόχευση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να ανακόψει το «κύμα» των αποποιήσεων κληρονομιών. Βάσει σχετικών στοιχείων που είχε δημοσιεύσει ο «Ελεύθερος Τύπος» από τα δυο μεγάλα Ειρηνοδικεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, περισσότεροι από 5.100 κληρονόμοι έσπευσαν μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 να καταθέσουν τη σχετική αίτηση αποποίησης κληρονομιάς και, μαζί, τα φορολογικά βάρη που τη συνοδεύουν.

Ενδεικτικά, το α’ τρίμηνο του 2019 κατατέθηκαν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών 3.300 αιτήματα αποποιήσεων κληρονομιάς, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με τις αποδοχές (1.062). Το 2017 ο αριθμός των αποποιήσεων στην πρωτεύουσα «άγγιξε» τις 14.075, από 12.500 το 2016 και 9.566 το 2015, ενώ στη διετία 2013-2014 ο αριθμός αυτός διαμορφώθηκε σε 14.798.

Οσον αφορά στο σύνολο της χώρας, το 2013 έγιναν 29.199 αποποιήσεις κληρονομιάς, για να ανέβουν σε 41.388 το 2014, 45.628 το 2015 και 54.422 το 2016.
Πότε θα τεθεί σε ισχύ η νέα ρύθμιση

Η νέα ρύθμιση για τον φόρο κληρονομιάς, κατά το ίδιο ρεπορτάζ, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός του τελευταίου διμήνου του τρέχοντος έτους ή τον Ιανουάριο του 2020. Τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ έχουν θέσει ως όρο να ξεκινήσει η πάγια ρύθμιση για τις κληρονομιές, μόλις παρέλθουν οριστικά οι προθεσμίες για τη ρύθμιση 120 δόσεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο επεξεργάστηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και φέρονται ότι έχουν αποδεχθεί και οι εκπρόσωποι των θεσμών, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στις οποίες θα μπορούν να τακτοποιούν τις φορολογικές οφειλές και τα λοιπά χρέη τους προς το Δημόσιο τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα θα αυξηθεί από τις 12 στις 24 για ποσά φόρων που βεβαιώνονται τακτικά μέσα στο χρόνο, και από 24 σε 48 για τα ποσά τα οποία βεβαιώνονται εκτάκτως, όπως για παράδειγμα ο φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής.

Ωστόσο, θα υπάρχει μια τεράστια διαφορά σε σχέση με τα όσα ισχύουν σήμερα: η δυνατότητα τακτοποίησης των οφειλών στον ανώτατο αριθμό δόσεων δεν θα παρέχεται σε όλους ανεξαιρέτως τους οφειλέτες, αλλά μόνο σε όσους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, 2019


Σχόλια