pellatv
Live

«Θερμό» το κλίμα στο debate των υποψηφίων Δημάρχων Πέλλας στην «ΠΕΛΛΑ» Τηλεόραση

«Καυτή» ήταν η αναμέτρηση ανάμεσα στους υποψήφιους Δημάρχους Πέλλας, Γρηγόρη Στάμκο (Πέλλα μαζί συνεχίζουμε), Ηλία Θεοδωρίδη (Δημοτική επανίδρυση Πέλλας), Θεόδωρο Θεοδωρίδη (Πέλλα μπροστά), Στάθη Καστερίδη (Πέλλα - Δήμος για όλους) και Ολυμπία Παπαδοπούλου (Λαϊκή Συσπείρωση), που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στην «ΠΕΛΛΑ» Τηλεόραση.

Και οι πέντε απάντησαν με κάθε ειλικρίνεια σε ερωτήσεις του Διευθυντή του σταθμού Χρήστου Δημητριάδη για τα σχέδιά τους, καθώς και σε ερωτήσεις που έθεσαν ο ένας στον άλλον.

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ Γρηγόρη Στάμκου και Στάθη Καστερίδη σχετικά με χαμένα κονδύλια για την ανέγερση δύο σχολείων και του Πολύκεντρου, αλλά και μεταξύ Ολυμπίας Παπαδοπούλου με τον Θεόδωρο Θεοδωρίδη για την υποστελέχωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας του νομού. Ιδιαίτερα πυρά έπεσαν από όλες τις κατευθύνσεις προς τον νυν Δήμαρχο Πέλλας κατηγορώντας τον για αδιαφορία αλλά και για υποβάθμιση του δήμου. Στον αντίλογο, ο κύριος Στάμκος τόνιζε συνεχώς πως κατά τη διάρκεια της θητείας του νοικοκυρεύτηκαν τα οικονομικά, έχουν στελεχωθεί αρκετές υποδομές ενώ ο δήμος συμμετέχει πλέον σε πολλά περισσότερα φόρουμ με σκοπό την ανάπτυξη του τουρισμού.

Σε ερώτηση του κυρίου Δημητριάδη για τα αναπτυξιακά μοντέλα που ετοιμάζει ο έκαστος υποψήφιος, είτε με βάση τα Γιαννιτσά είτε ολόκληρο τον Δήμο, δόθηκαν οι εξής απαντήσεις:

Στάθης Καστερίδης:

«Η ανάπτυξη πρέπει να είναι ισόρροπη από άκρη σε άκρη στο Δήμο Πέλλας. Η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μέσα από προτάσεις, προγράμματα για τον πολιτισμό, τον τουρισμό. Έτσι λοιπόν, ο δήμος μας και τα χωριά μας στερούνται τον τουρισμό, πρέπει να επενδύσουμε πάνω σε αυτόν. Έχουμε προτείνει γραφείο τουρισμού και πολιτισμού που θα ασχοληθεί με όλο αυτό το πλέγμα για να μπορέσει να αναδείξει το δήμο Πέλλας. Είμαστε ο πρώτος και ιστορικότερος δήμος του κόσμου, άρα πρέπει να φέρουμε κόσμο, να έχουμε ολοκληρωμένη ανάπτυξη και στην ύπαιθρο, δεν μπορούμε να πυρπολήσουμε και τον αγροτικό τομέα. Έτσι πρέπει να γίνει μια σύνθεση από τον πρωτογενή έως τον τριτογενή τομέα. Έχουμε τόσες ομορφιές στο δήμο που μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε».

Γρηγόρης Στάμκος:

«Ο Δήμος μας έχει δύο σημαντικότατα πλεονεκτήματα, έναν απέραντο κάμπο καλλιεργήσιμης έκτασης αλλά και το σημαντικό όνομα της Πέλλας. Προφανώς, πρώτα έρχεται η αγροτική παραγωγή, γιατί αυτό είναι το κατεξοχήν εισόδημα των δημοτών. Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε βοηθώντας τον αγροτικό κόσμο, με έργα αρδευτικά, με αγροτική οδοποιία και φυσικά σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις μείωσης του κόστους της αγροτικής παραγωγής. Ακόμη και μικρά φράγματα που θα βοηθούσαν σημαντικά τον αγροτικό κόσμο. Όσον αφορά τον τουρισμό, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε στην Πέλλα και στα Γιαννιτσά, κάναμε το κέντρο ενημέρωσης, την οδό Λεφάκη, ολοκληρώσαμε την μελέτη της τουριστικής επίσκεψης στην Πέλλα, εντάξαμε τον Δήμο στην στρατηγική βιώσιμη αστικής ανάπτυξης και τέλος σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του τουρισμού προσπαθούμε να βάλουμε πλέον την Πέλλα - έχοντας δημιουργήσει υποδομές για τουρισμό - να περάσουμε στο τουριστικό branding».

Θεόδωρος Θεοδωρίδης:

«Να ευχαριστήσουμε τον Γρηγόρη που έκανε όλες αυτές τις υποδομές, αλλά στην πράξη δεν είδαμε τίποτα μέχρι τώρα. Ελπίζω όταν αναλάβουμε να είναι χρήσιμες όλες αυτές οι μελέτες για να τις υλοποιήσουμε. Εγώ θα πω τρία απλά πράγματα για την αγροτική οικονομία: Λατομεία έχουμε στο Πλαγιάρι και στην Αραβυσσό. Θα συνεργαστούμε με αυτούς τους ανθρώπους που πληρώνουν κάποιο ενοίκιο σε εμάς να μας δώσουν κάποια υλικά για να μπορέσουμε με τα γκρέιντερ να αποκαταστήσουμε τους δρόμους που έχουμε για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής των αγροτών. Δεύτερη πολύ σημαντική δουλειά που θα κάνουμε, που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, συντονισμός όλων των συνεταιρισμών, όλων των αγροτών, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και τους ανταποκριτές. Ο αγροτικός πληθυσμός είναι αυτός που κατά βάση πρέπει να προσέξει ο Δήμος γιατί αυτός θα δώσει ζωντάνια και κίνηση στις πόλεις. Όσον αφορά τον τουρισμό, έχουμε αποτύχει παταγωδώς. Δεν μπορεί να έρχονται 50.000 επισκέπτες στην Πέλλα, εμείς θα προσπαθήσουμε αυτούς να τους κάνουμε 500.000 και να περνάνε μέσα από τις πόλεις. Βεβαίως για να γίνει αυτό, πρέπει να έχουμε τα κατάλληλα πάρκινγκ».

Ηλίας Θεοδωρίδης:

«Ο δήμος δεν σχεδίασε ποτέ μια στρατηγική ανάπτυξης, τη σχέση του με τις παραγωγικές δυνάμεις. Υπάρχει μια κατεξοχήν παραγωγική τάξη που είναι η κυρίαρχη. Αν δεν πάνε καλά οι αγρότες δεν πάει τίποτα καλά εδώ. Σε σχέση με την αγροτική οικονομία, εμείς σκοπεύουμε να κάνουμε στο δήμο ένα γραφείο αγροτικής ανάπτυξης, με γεωπόνους και κτηνιάτρους, που θα εντάσσεται στα πλαίσια της επιστημονικής υποστήριξης της παραγωγής. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε καλλιεργητικές ζώνες, μπορούμε να μιλήσουμε για διακλαδική οργάνωση των αγροτών που να προωθεί τα προϊόντα στο διεθνές εμπόριο και να εξασφαλίζει ποιότητα και τιμές. Επιπλέον, να δούμε το κόστος παραγωγής και την μείωσή του, βλέποντας όλο αυτόν τον μηχανισμό εφοδίων που προμηθεύονται οι αγρότες, ο οποίος δεν είναι ο σωστότερος».

Ολυμπία Παπαδοπούλου:

«Όλοι θέλουμε ανάπτυξη αλλά από ποιον θα γίνει και για ποιον. Όταν έχουμε μια διεύθυνση γεωργίας η οποία είναι υποστελεχωμένη και δουλεύει με το μισό προσωπικό από ότι θα έπρεπε, και είμαστε ένας αγροτικός δήμος, αυτό δείχνει μια κατεύθυνση και από την πολιτεία αλλά και ότι ο εκάστοτε δήμαρχος δεν ασχολήθηκε με αυτά τα θέματα όσο θα έπρεπε. Βλέπουμε ότι στην αγροτική παραγωγή έχουμε εργοστάσια μεταποιητικά, εκεί πόσο δίνει ο αγρότης το προϊόν του, πόσο πληρώνεται ο εργαζόμενος και πόσο πληρώνει ο καταναλωτής. Για την τουριστική ανάπτυξη, οι κάτοικοι της Παλιάς Πέλλας λένε ότι τα λεωφορεία όπως πάνε, επισκέπτονται το μουσείο, το βλέπουν και φεύγουνε. Κανένας δεν κάθεται εκεί για να πιει έναν καφέ ή να φάει. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε τέτοιες δομές τουρισμού, ξέρουμε πολύ καλά ανά την Ελλάδα το τι εντατικοποίηση υπάρχει και σε τι συνθήκες δουλεύουνε. Αν θέλουμε εμείς να αναπτύξουμε τον τουρισμό, πρέπει να γίνουνε δρόμο, να υπάρχουν συνθήκες ώστε να δουλεύουν οι εργαζόμενοι και να υπάρχουν υποδομές, οι οποίες δεν υπάρχουν».

Παρακολουθείστε ολόκληρο το Debate εδώ

 

Επιμέλεια: Παναγιώτα Βεζυρίδου

Δημοσιεύτηκε στις 15 Μαΐου, 2019


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook